خبریجات -احمد ترابی - معاون میراث فرهنگی اداره کل میراثفرهنگی استان همدان - در گفتوگو با ایسنا میگوید: حدود سه سال قبل، با اطلاع شورای شهر صالحآباد همدان، از وجود یک محوطهی تاریخی در زیرِ زمین، از این منطقه تاریخی دیدن کرده و برخی بررسیهای اولیه روی آن انجام شد، تا امسال که با تخصیص اعتبار مناسب برای مطالعه و کاوش در این محوطهی تاریخی، از حدود ۲۰ روز قبل، باستانشناسان به شهر صالحآباد همدان رفتند.
به گفتهی وی در طول مدت سه سال گذشته از زمانِ کشف و وجود این شهر زیرزمینی، هیچ خبری منتشر نشده است تا از هر نوع احتمالی برای حضور قاچاقچیان آثار تاریخی قبل از اختصاص اعتبار مناسب و آغاز مطالعات جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه آثار اولیه به دست آمده از این محوطه، تکه سفالهای مربوط به دورهی اسلامی و تاریخی است، تاکید کرد: برای انجام پژوهش و کاوشهای بیشتر در این محوطه به زمانِ بیشتری نیاز داریم، تا بتوانیم این منطقه را به طور کامل بررسی کنیم.
به گفتهی او، براساس مطالعات اولیه مشخص شده است؛ «زمانیکه سربازانِ روسی از این منطقه برای عبور به سمتِ شمال ایران استفاده میکردند، مردهای منطقه خانوادههای خود را در شهرِ زیرزمینی پنهان میکردند تا کسی متوجه حضورِ آنها نشود.»