خبریجات - به گزارش ایسنا، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روی واردات کالاهای چینی به ارزش ۲۵۰ میلیارد دلار تعرفه وضع کرده تا این کشور را وادار کند به سیاستهایی نظیر یارانههای صنعتی که واشنگتن میگوید به شرکتهای آمریکایی رقابت کننده با شرکتهای چینی لطمه میزند، پایان دهد. چین نیز با وضع تعرفه روی واردات کالاهای آمریکایی، واکنش نشان داده است.
موضوع یارانههای صنعتی، مسئله حساسی به شمار میرود زیرا با سیاست صنعتی چین گره خورده است. پکن به شرکتهای دولتی و بخشهایی که برای توسعه بلندمدت استراتژیک به شمار میروند، یارانه و تخفیفهای مالیاتی میدهد. شیء جین پینگ، رئیس جمهور چین نقش دولت را در بخشهایی از اقتصاد این کشور تحکیم کرده است.
این درخواستها شامل پایان دادن به انتقال اجباری فناوری، بهبود حمایت از مالکیت معنوی و توسعه دسترسی به بازارهای چین بود. چین پیش از این در موارد مذکور امتیازاتی داده بود.
یک منبع آگاه از مذاکرات گفت: نه اینکه در باب این موضوعات اشارهای نشود اما خیلی مفصل نخواهد بود. توافقی که رئیس جمهور چین را ضعیف کند، برای وی ارزشی نخواهد داشت. هر توافقی که آمریکاییها به دست آوردند بهتر از آنچه که داشتهاند خواهد بود. اگرچه چنین توافقی برای برخی کافی نخواهد بود اما این سیاست است.
یکی از مسائل اساسی در این مذاکرات، حذف تعرفه روی ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی بوده است. در جامعه تجاری انتظار میرود که مذاکره کنندگان آمریکایی بخواهند تعرفه روی کالاهای چینی را حفظ کنند.
نقش شرکتهای دولتی ممکن است در بخشهایی از این توافق، به نفع آمریکا تمام شود. دولت ترامپ از چین میخواهد در شش سال آینده برای کاهش کسری تجاری آمریکا، بیش از یک تریلیون دلار کالای آمریکایی خریداری کند. شرکتیهایی که احتمالاً این خریدها را انجام میدهند شرکتهای دولتی خواهند بود.
یک موضوع دیگر مورد نزاع دو کشور، مخابرات است که ممکن است باعث شود چین به جای کاهش، نقش دولت را در این بخش افزایش دهد.
یارانهها و تخفیفهای مالیاتی سالهاست که منبع اختلاف دو کشور بودهاند و واشنگتن، پکن را متهم کرده که به تعهدات خود در سازمان جهانی تجارت در خصوص یارانههایی که روی واردات و صادرات این کشور تأثیر میگذارد، عمل نکرده است.