جناب مهندس مصاحبه قبلی شما از واژه شهروند هوشمند بعنوان یک مولفه شهر هوشمند نام بردید. ممکن است در این خصوص توضیح دهید؟ و چه کسانی شهروند هوشمند شمرده می شوند؟
هنگامی که یک فناوری وارد چرخه زندگی شهری میشود، عملاً انسان باید خود را برای مواجه با آن آماده کند و در این راستا تعامل خوبی داشته باشد چراکه فناوری هرچه با سرعت پیش برود شهروندان نیز باید گامهای بلندتری بردارند و همراه با پیشرفت تکنولوژی حرکت کنند.
اصولا حرکت شهرها به سمت هوشمند شدن ضرورت حرکت شهروندان در این راستا را ضروری میکند و افراد در مواجه با پیشرفت تکنولوژی نمیتوانند خود را جدا از آن بدانند و پیشرفت نکنند بیشتر و بهتر از ملزومات و فناوریها و تکنولوژیهای روز استفاده کند و برای انجام امور خود اهل فکر و برنامه ریزی و استفاده حداکثری از فناوری اطلاعات باشد و برای صرفهجویی در وقت و افزایش بهرهوری در انجام امور روزانه، قابلیت ارزیابی و تصحیح فرآیندهای روزمره را داشته باشد.
دستغیب انجمن دوستی ساحل عاج: سئوال خبر نگار؛ پس در این وضعیت و تکلیف مدیریت شهری هوشمند چگونه خواهد بود؟
در این باره باید گفت که مدیریت شهری هوشمند باید به میزان دسترسی از ملزومات و تکنولوژی هوشمند مسلط باشد و اولویت بندی برای انجام طرحهای خود در قسمتهای مختلف داشته باشد. برای مثال هر منطقه از شهر برای استفاده از تکنولوژیهای جدید مناسب نیست یا مسئله مهمتر اینکه شهروندان نقاط مختلف چگونه و در چه زمانی از این امکانات استفاده کنند که با رعایت عدالت همه از شهر هوشمند خود استفاده بهینه و کامل را ببرند.
مثلا شهروندان در دوران کرونا چگونه میتوانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند؟
با شرایط کنونی که جامعه و دنیا در حال دست و پنجه نرم کردن با مسائل شیوع ویروس کروناست اگر شهر هوشمند امکاناتی مناسب برای شهروند امروزی ایجاد میکرد تا مجبور نشود برای تمامی کارهای خود
جناب مهندس آیا واژه شهروند هوشمند کمی بر خورنده نیست؟
شاید شهروند هوشمند یکی از عبارتهای برخوردنده باشد. و افراد بپرسند آیا همهی شهروندان هوشمندند و این چه جور تعبیری است. اما با توجه به واقعیت شهر هوشمند میتوانیم در این عبارت نیز معانی و تعابیر مخصوص هوشمندی را دریابیم.
که هوشمندی به تعبیر فنسالاران، استفاده از فناوری اطلاعات برای به روز رسانی مفاهیم است. شهروند هوشمند نیز یکی از این تعابیر و اصطلاحات در ارتباط با این مفهوم است.
به عبارت ساده تر
شهروند هوشمند کسی است که برای انجام امور خود اهل فکر و برنامه ریزی و استفادهی حداکثری از فناوری اطلاعات برای صرفه جویی در وقت، افزایش بهره وری در انجام امور روزانه و قابلیت ارزیابی و تصحیح فرآیندهای روزمره است. تصور کنید فردی برای سفر درون شهری در تهران از روشهای قدیمی آدرس پرسیدن از دیگران و تجربهی مسیرهای مختلف به نتیجه برسد که برای رفتن از یک نقطه به نقطهای دیگر کدام راه از لحاظ زمانی و هزینهای بهینه است. اما زمانی که ما از شهروند هوشمند صحبت میکنیم در سادهترین و پایهای ترین شکل آن شهروندی را مد نظر داریم که مترصد استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات مانند اپلیکیشنهای مرتبط با مسیر یابی، سایتهای مرتبط با موضوع مسیر یابی و هر آن چیزی است که زیر ساخت شهر هوشمند به کمک او آورده است تا بهترین و کم هزینهترین راه رسیدن به مقصد را تعیین نماید. امام تمام موضوع شهروند هوشمند محدود به استفاده کننده از فناوری اطلاعات به صورت موردی نیست. شهروند هوشمند کسی است که به عنوان یک شهروند از هویت مجازی و دانشی خود در مجموعهی شبکهی شهر هوشمند برخوردار است.